Gand PDF Skriv ut E-post

-Kan du påvirke meg gjennom dine kraftdyr?
-Muligens, men ikke om du ikke selv er med på dette. Og slett ikke til noe negativt.

-Hva er så ganding?
-Det er en stor feil. Det er ett villspor. Samtidig er det bra at det finnes bevissthet om det. Da blir det ikke lenger så skummelt.

-Foregår det i dag?
-I blant får jeg telefoner, særlig nordfra, er du en gandmann, spør en stemme i røret. Du forstår, noen har stjålet penger fra meg, eller noen har drept hunden min eller stjålet bilen min. Kan du finne ut hvem det er? Eller kan du ta hevn for meg? De som ringer er som regel fulle. Det er noe flott i det.

-Hvordan kan et gand fra en nå en annen?
-På lydløse vinger eller poter. På andre fordekte og skjulte måter. Gann fungerer best i en sammenheng der folk er vevet sammen i en tett sosial vev.

-Det er å sette ondt på andre? Er det ikke?
-Det kalles sånn.

-Kan man lære det?
-Hvorfor vil du lære det?

-Jeg vil ikke lære om det, men man hører om det. De gamle noaidene er kjent for det.
-Er de ikke like mye kjent for å hjelpe andre og å skape harmoni. Er de ikke mer kjent for å være stammens kunstnere og klovner, spåmenn og psykologer. Er ikke det det viktigste?

-Det er vel det.
-Er de ikke mest kjent for å jobbe med store dimensjoner, sjelens plass i kroppen, menneskets plass i naturen, harmoni med alt liv.

"I våre forfedres tid var åndemanerne ensomme menn, nå er de alle prester eller leger, værprofeter eller tryllekunstnere, der fremskaffer fangstdyr, eller de er snille kjøpmenn som gjør deres gjerninger for betaling. De gamle ofret seg for universets likevekt, for store ting, umåtelige, uutgrunnelige store ting." Dette sa en inuittsjaman som het Najagneq til forfatteren og oppdageren Knut Rasmussen i 1924.

-Hvordan beskytter man seg mot gand?
-Ved å være i sin kraft og ikke være redd.

-Hvis man er gandet, hva gjør man så?
-Befrir seg fra det. Gand er bare en relativ størrelse. Selvet er absolutt. Det kan ikke gandes. Er man forbundet med Selvet da farer prosjektilet bare forbi og rundt jorda. Så treffer det gandmannen selv i ryggen.

-Er gand det samme som medisin?
-I den forstand at det er åndelig kraft, så er det likt. Men gand er som et prosjektil eller en bombe, lagd for å skade. Det er lagd og det av motstridende materiale. Det er diabolon. Det lages for å ødelegge eller drepe. Jeg vil ikke gå nærmere inn dette.

-Men siden du ikke vil gå nærmere inn på dette, hvordan har det seg da at du kan det?
-En sjaman må kunne alt om dette.

-Er dette en del av samisk sjamanisme?
-Ordet kommer derifra, men gand eller svartkunst finnes over alt. Denne veien kan man velge det lyse eller det mørket. Det mørke er i noen situasjoner en fristelse for alle. Men det er et villspor, uansett.

-Har gand plass i ditt hjerte?
-Nei, det har ikke plass i mitt hjerte. Gand er uten hjerte.

Kommentarer (6)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling